Előszezon: A megrendeléseket hétfő és csütörtök délután adjuk fel. A várható szállítási idő a feladási naptól számítandó.

"A feszültségszabályzók szakértője" 

Blog

A forrasztás jobb mint a csatlakozó?

Csaba
2021.12.20 21:29
A forrasztás jobb mint a csatlakozó?

3 perc olvasási idő

"Az általatok gyártott feszültségszabályzókon miért nincs alapból csatlakozó?" – teszitek fel gyakran a kérdést

A csatlakozó kényelmes tud lenni, hogyha gyakran húzod le - dugod vissza a motorra a feszszabályzót. De szükség van erre? 
A töltésrendszer egyik gyenge pontja a csatlakozó. Mi ezért szoktuk azt javasolni, hogy a feszültségszabályzót csatlakozók nélkül, egyszerűen forrasszátok össze és a forrasztásnál a vezetékeket egyenként szigeteljétek le (szigetelőszalag / zsugorcső). Persze nem annyira szépen néz ki, mint egy csatlakozó és mint már említettük egy esetleges szabályzó lecsatlakoztatás körülményesebb lesz, de... :
  • A magas áram miatt a csatlakozás (és így műanyag csatlakozóház is) mindig melegedni fog. A nyári hőségben, egy idom alatt elhelyezett csatlakozó megolvadhat. A mechanikus kontakt csatlakozás miatt folyamatos járulékos feszültségesés lesz, azaz további hő fog keletkezni, így tovább rontva a helyzetet, ez pedig alattomosan, szépen lassan fogja egyre jobban rontani a töltésedet.
  • Az extrém melegedéstől kilágyulhat, oxidálódhat a fémsaru, így tovább növelve a feszültségesést.
Ha alultöltést észlelsz a motorkerékpárodnál, akkor előfordulhat, hogy az töltőalkatrészeknek (szabályzó, akkumulátor, generátor) semmi gondja, csak a csatlakozód vacakol. Ilyenkor érdemes elsőként ellenőrizni a csatlakozókat és a fő-olvadóbiztosító környékét (ez általában az indító relé közelében található), hogy nem oxidálódott vagy fáradtak-e el a nyomórugók.