A megrendeléseket hétfő, szerda és csütörtök délután adjuk fel. A várható szállítási idő a feladási naptól számítandó.

"A feszültségszabályzók szakértője" 

Biztos a szabályzóval van a gond?

7 perc olvasási idő

Mit tegyek, ha a feszültségszabályzó töltése nem megfelelő? (14V - 14,7V közötti töltés az ideális) Mi a feszszabályzó hiba jelei? A következő cikkünkben ezt a témát fogjuk körül járni.


A következő ábra segít vizuálisan is a probléma felderítésében, illetve a kép után megtalálod az adott hibapontnak (sorszámnak) a részletes kifejtését.


döntési

0. Nulladik pontban beszéljünk egy pár szót az akkumulátorról:
  • A zárt akkuk (AGM, savzselével felitatott üvegszál) jobban szeretik a 14,5V feletti feszültséget (de 15V fölé akkor sem mehet!).
  • A nyitott, dugóval ellátott akkuknak inkább a 14,5V alatti (de 14V feletti) érték az ideális. Ha magasabb, akkor a vízbontás miatti veszteséget gyakrabban kell utánatöltögetni desztillált vízzel.

1. Túltöltésnél (14,9-15V felett) valószínűleg a feszültségszabályzóval van a gond.

1.1 Azonban érdemes még ellenőrizned, hogy a feszültségmérő műszer (mulitméter), amivel a mérést végezted, nincs-e lemerülve? Lemerült elemmel a multiméter akár 2-3V-tal is magasabb értéket is mutathat, mint a valóság! Ezt a legtöbb esetben a műszer egy "LOBAT" felirattal vagy egy merülő elem ikonnal ki is jelez.

Ha a mérőműszeren látható túltöltés értéke viszonylag stabil, az szintén gyanúra adhat okot, hogy lehet az elemek már elkezdtek lemerülni. Például, ha a műszer 15,8V-ot mutat folyamatosan függetlenül hogy lámpával vagy lámpa nélkül méred, illetve hogy milyen a fordulatszámon megy a motor. Ilyenkor előfordulhat, hogy még nem jelzi a multiméter az elemeinek a merülését, de már nem pontos a mérés (és valójában nem is tölt túl a feszültségszabályzó). 

 

2. Túl alacsony töltésnél (13,7-13,9V alatt) felmerülthet, hogy nem a feszültségszabályzóval van a gond. Ilyenkor, (mielőtt már azonnal rendeled a következő feszültségszabályzót) érdemes ellenőrizni pár dolgot, mert előfordulhat, hogy a feszültségszabályzódnak semmi baja sincs, valami más okozza a problémát.

Ezeket a lentebbi méréseket egyébként is célszerű elvégezni, hogyha a feszültségszabályzó-akkumulátor-generátor triumvirátusból az egyik elromlik. Előfordulhat ugyanis, hogy a hibát egy másik alkatrész okozza, nem pedig az, amelyik elromlott (pl.: testzárlatos generátor testzárlati árammal nyírta ki a szabályzat vagy a fesszabályzó tölti túl az akkumulátort)

2.1 Nézd meg, hogy nem a motorkerékpár vezetékhálózatban „veszik-e el” a feszültség:

A laza, kilágyult csatlakozók okozhatnak alacsony, nem megfelelő töltést, továbbá ha megolvadt a csatlakozó, akkor azt is cseréld ki.

Ellenőrizd a csúszóérintkezőket. A szennyeződött vagy oxidálódott csúszóérintkezők szintén okozhatnak feszültségingadozást.

Ellenőrizd az olvadóbiztosítót (a legtöbb motornál az indítórelé mellett található), hogy a környékén nincs-e a műanyag megoldva.

TIPP, főleg idősebb motoroknál:

Megfelelő körültekintéssel (és szakértelemmel), kizárólag teszt jelleggel, ki lehet próbálni, hogy a feszültségszabályzó áramkivezetései  közvetlenül az akkumulátorhoz kerülnek bekötésre (akár toldó vezeték közbeiktatásával, ha rövid a feszültségszabályozó vezetékezése). A bekötésnél az akkumulátor csavarozását fel kell lazítani és alátenni a vezetéket majd visszaszorítani.

Ha ezzel az eljárással a hálózat feszültsége megfelelő (14,5 – 14,7V-nak kell lennie), akkor a hiba (a feszültségveszteség) egyértelműen a motorkerékpár kábelezésében van valahol, (tipikusan ilyen „gyenge pontok” a rossz csatlakozás vagy gyűrűvel roppantott kötés bárhol a vezetékezésben) annak karbantartása, javítása szükséges


Hangsúlyozzuk a teszthez a szakmai hozzáértés szükségességét.

A helyes polaritásra szigorúan ügyelni kell, mert egy fordított polraitású bekötés tönkre teszi a feszültségszabályzót!! Ez a teszt-bekötés csak a mérés idejére maradhat, a kábelezés hibáját kell elhárítani!!

 

2.2 A motorról húzd le a feszültségszabályzót és egy feszültségmérő műszerrel (multiméter) ellenőrizd a diódákat. Az alábbi linken találsz egy videót, a feszültségszabályzó diódáinak kimérésére: https://www.youtube.com/watch?v=NTjumDgixkQ&t=215s A mérés eredményet a GYIK 16. pontja szerint tudod kiértékelni ( ide kattintva ) 

 

2.3 Ha a fenti pontok ellenőrzése után nem javult a töltés, akkor ellenőrizzük a generátort:

Ellenőrizd a generátor testzárlatra: A multiméter egyik végét tedd a motorkerékpár fémes testére (ne a festékre!!), a másikkal pedig mindhárom generátor kivezetést egyesével ellenőrizd. Mindegyik esetben a multiméternek “1” vagy “OL” értéket kell mutatnia.

Néhány motorkerékpárnál előfordulhat, hogy a generátoron ragasztva vannak a mágnesek. Ebben az esetben ellenőrizd ezeket, nincsenek-e esetleg elcsúszva. A mágnesek közötti rés azonos szélességű kell legyen.

2.4. Ezután ellenőrizd az akkumulátort is:

Az akkumulátort töltsd fel egy automata töltővel teljesen. Ezután várj 10-15 percet, majd mérd meg a feszültségét: Amennyiben a feszültség 12,5-12,6V körüli akkor az akkumulátor rendben van. Ennél alacsonyabb (12V alatti) eredmény esetén fenn állhat cellazárlat és indokolt lehet az akkumulátor cseréje.

Amennyiben a fentebbi mérések megtörténtek és nem került a hiba feltárásra, akkor több mint valószínű, hogy a feszültségszabályzó okozza az alacsony töltést.