A megrendeléseket hétfőtől csütörtökig minden nap kora délután adjuk fel. A várható szállítási idő a feladási naptól számítandó. Pénteken nincs csomagfeladás!

"A feszültségszabályzók szakértője" 

Blog

Soros szabályozás – sönt szabályozás

Csaba
2024.01.19 14:33
Soros szabályozás – sönt szabályozás

Egy- és kétfázisú szabályzóink soros szabályozással, míg háromfázisú szabályzóink söntszabályozással működnek. A két szabályozás közötti különbséget a következő cikkben igyekszünk átláthatóan összefoglalni.

 

Soros szabályozás

(open type)

Sönt szabályozás

(shunt type)

A szabályzó az áram megszakításával szabályoz  A szabályzó a "felesleges" áramnak a generátorba (alternátorba) történő visszavezetésével szabályoz 
Alacsony fordulatszámon (RPM) működik a jármű Magas fordulatszámon (RPM) is működik a jármű
A generátor tekercsei jellemzően "szárazon" vannak* A generátor tekercsei mindig olajban vannak.

*quadoknál, Ducati ST2-nél láttunk már olyat, hogy soros szabályzó volt fent, de olajban volt a genertár tekercs

 

Alacsony fordulatszám tartományú "járművekbe" (diesel munkagépek, mopedautók) a soros szabályzás megfelelő. Megfigyelhető, hogy ezeknek a generátor tekercsei szinte kivétel nélkül "szárazon" vannak.

A nagy fordulatszám tartományú járművek esetében használják a sönt szabályzást. Ez a generátor tekercseit fokozottabban igénybe veszi, mert folyamatosan terhelve van, állandóan átfolyik rajta az áram. Itt a tekercs mindig olajban van. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy jelenleg ez a szabályozás a bevett gyakorlat a háromfázisú feszültségszabályzók esetében.

A soros szabályzó a kialakítása miatt (technikailag) nem lehet MOSFET-es, kizárólag tirisztoros. Ettől függetlenül léteznek soros szabályozású háromfázisú szabályzók, de nagyon ritkán használják. Nagyobb teljesítményű, de alacsony fordulatszám tartományú (diesel) munkagép generátoroknál fordul elő.